• Register
Croatian English French German Italian
Sunday, 13 September 2015 02:00

RADIESTEZIJSKI ISTRAŽNI RADOVI 2013. GODINE

MOSTAR, 10. listopada – Što zbog moje bolesti (problema s kralježnicom i kukom), što zbog lošega, kišovitoga vremena, a i zbog sveopće loše financijske situacije i u BiH i u Hrvatskoj, ove godine tijekom čitavoga razdoblja bilo je puno manje istražnih radova nego prethodnih godina. Ipak se nešto radilo pa ću ovdje navesti što sam i gdje tražio podzemne vodene tokove i gdje je (i s kakvim rezultatima) završeno bušenje.

 

Navodim po sjećanju: u Klobuku kod svetišta fra Petru Barbariću (dvjestotinjak metara bliže) odredio sam mjesto za bušenje do vode, a trebalo bi se bušiti od 185 do 225 (maksimalno do 250) metara. Bušenje još nije obavljeno jer je naručitelj morao otputovati u Austriju.

VODA I UPOJNA BUŠOTINA KOD „VIOLETE" U GRUDAMA

Druge sam bušotine odredio kod objekta „Violeta" u Grudama gdje je trebalo bušiti dvije rupe; jednu za sustav grijanje-hlađenje, a drugu kao upojnu za tu namjenu. Vlasnika bušilice (opet su to Varaždinci), kao i bušače upozorio sam na vrlo loš teren za bušenje jer se mogu očekivati debeli slojevi gline i lapora pa će se radovi morati izvoditi uz pomoć obložnih kolona. Početkom rujna ove godine obavljeno je bušenje i voda je nađena, kako sam i pretpostavljao – na dubini 145 metara, a bušilo se do 160 metara. Bušači su se uistinu namučili jer ih je dočekalo sve kako sam predvidio, ali su uspjeli, što znači kako se za ovakve slučajeve mora imati i dobar alat.

 

NAĐENA VODA NA TROMEĐI KOD KUĆE MIRE DRAGIČEVIĆA

Lokaciju za bušenje do podzemne vode, početkom rujna, odredio sam na Tromeđi (Međugorje) kod kuće Mire Dragičevića. Kazao sam kako će se trebati bušiti, vrlo vjerojatno, do 200 metara, premda ćemo vodu probiti i na manjoj dubini. Sredinom rujna pristupilo se bušenju (priloženi video ovdje i na mojemu facebook profilu) i voda je „probijena" na dubini 145 metara, pojačala na 165 metara, a bušeno je ukupno do 180 metara. Izdašnost žile (ispitani kapacitet koji je pumpa mogla davati) je 2,5 litara u sekundi, što je i više nego je potrebno za ovo kućanstvo. Ovdje nije bilo velikih problema, bušenje je teklo „kao po loju" i sve je završeno za tri dana, unatoč tome što je bušače u nekoliko navrata ometala kiša.

VODA KOD TVRTKE „OSTREA" U STANKOVCIMA KOD PIROVCA

Premda sam prije dvije godine odredio mjesto za bušenje do vode, novi upravitelj me zamolio da ponovno dođem i odredim mjesto za bušenje jer će se pristupiti bušenju. Naime, stari upravitelj nije htio bušiti plašeći se da vode neće biti (prethodno su mu neki bušili dvije bušotine do 90 metara, ali vode nije bilo. Upravo između te dvije bušotine, ja sam odredio treću (samo potvrdio ono od prije dvije godine). Kazao sam novom upravitelju kako se voda može očekivati na dubini od 145 do 165 metara, a bušenje će se završiti na 180 metara. Isto tako, upozorio sam ga kako ta voda neće biti za piće zbog blizine slivnih voda iz tvornice. Tako je i bilo. Nađene su zadovoljavajuće količine vode koja je zaudarala na trulež. Međutim, to njima nije smetalo jer im je trebala tehnička voda.

VODA U ZMIJAVCIMA KOD KUĆE BORE TODORIĆA

Još lani sam odredio mjesto za bušenje do vode kod kuće Bore Todorića u Zmijavcima kod Imotskog. Predložio sam dva mjesta za bušenje: ispred kuće i na njivi (visinska razlika 20-ak metara). Vodu sam očekivao na dubini do 40 metara, što me malko, moram priznati, i iznenadilo. Istina, drugih žila ima i dublje, ali i za ovu dubinu osjetio sam kako ima dovoljno vode za njegove potrebe. Boro se odlučio bušiti ispred kuće. Voda je probijena na 34. metru, a bušeno je do 40 metara dubine, premda sam mu sugerirao kako je trebao bušiti do 60 metara u slučaju povlačenja podzemnih voda, jer sam drugu, jaču, žilu „napipao" da dubini od 45 do 50 metara. Kako je pumpa i s te izbušene dubine davala više od 2 litre vode u sekundi, Boro nije želio dublje bušiti.

Read 2059 times

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.