• Register
Croatian English French German Italian
Tuesday, 20 December 2016 01:04

ISTRAŽNI RADOVI U 2016. GODINI Featured

ISTRAŽNI RADOVI U 2016. GODINI Voda je potekla iz 1. busotine u Rilicu!

MOSTAR, 19. prosinca – Materijalna oskudica osjeti se i u radiestezijskim radovima, poglavito u bušenju do vode tako da ni ove godine nije bilo baš puno posla ni za mene, a ni za bušače.

Zbog sastava tla bilo je i promašaja, poglavito kada je bilo u pitanju bušenje u predjelu gdje se nalazi lapor. Tako se kiks dogodio u Drinovačkom polju, kod poduzeća Lumina gdje sam vodu očekivao do 100 metara, s upozorenjem kako će se morati ići i dublje ako se uđe u čisti laporoviti teren. Znao sam za bunarske vode na malim dubinama, ali kada su bušači izbušili 100 metara i kazali kako je uvijek isti teren, posumnjao sam da se neće lako doći do vode. 

Čak sam tražio da se odustane i ne izlaže daljnjim troškovima, ali oni su odlučili ići do 200 metara, što se ispostavilo uzaludnim. 

Slično se dogodilo i u Donjim Radišićima gdje sam vodu očekivao do 50 metara, ali smo i tu ušli u čisti lapor u kojemu smo naišli na tanku žilicu. Do 100 metara voda nije pojačavala pa smo i Kristijan i ja bili voljni od sebe izbušiti još 50 metara, ali gazda nije želio, premda sam ga upozorio na to kako ćemo, ako uđemo u kompaktnu stijenu, morati ići i dublje dok je ne probijemo. Znao sam kako se lapor mora proći da se dođe do prave vode, ali, eto, imali smo „sreću“ zabušiti upravo u debelom laporu. Naime, 200 metara dalje prema Ljubuškom voda se nalazi na dubini od 30 do 50 metara. Ovo mi je bilo veliko razočarenje tim više što gazda nije želio dublje bušenje, premda za to nije trebao ništa platiti.

Negdje koncem ljeta dobio sam poziv iz Rilića kod Kupresa da dođem vidjeti što se događa na jednoj bušotini gdje su se nalazili drugi bušači sa slabijom bušilicom koja se zaglavila na dubini oko 50 metara, ali vode nije bilo, premda je po prognozama i uputama geologa iz Splita voda trebala biti na toj dubini.

Pregledao sam tu lokaciju i još neke druge i zaključio kako je voda ipak dublje nego je geolog predviđao, ali na mjestu gdje se buši dosta je slabija izdašnost. Zato sam gazdi Papiću kazao kako bi bilo najbolje da mu to odrade Varaždinci jer se neće moći bušiti bez obložnih kolona i boljega stroja On je kazao kako će bušiti najmanje na tri lokacije, ako prva bude uspješna. Odredio sam još jednu lokaciju kod stare farme, udaljenu nekih 300 metara od prve. 

Kada se pristupilo bušenju s kolonama, voda je probijena, kao što sam i očekivao, na 90. metru i po mojim uputama bušilo se do 120 metara jer je voda pojačavala. Napomenut ću kako su tu već postojale neke bušotine do 50-60 metara, ali su davale samo 5-6 litara vode u minuti, dok je ljeti nije bilo nikako. Na drugoj lokaciji voda je probijena na 95. metru i zahtijevao sam da se buši do 130 metara, što je i učinjeno. Rezultati su bili: 2, 5 l/sec. vode u prvoj bušotini i 3 l/sec. u drugoj bušotini, a upravo je to bila količina koju je pumpa mogla izbacivati tako da je vjerojatno kapacitet još veći. Ovo je za farmu bilo i više nego dovoljno.

Odredio sam još neke lokacije u Zvirnjači (oko 285 do 320 metara) i u Eminovu selu do 60 metara. Na Zvirnjači nije bušeno, dok je u Eminovu Selu rezultat bio prema očekivanjima. Tu je već postojala jedna bušotina dubine 50 metara koja je davala 8 l/min. vode. Nekih stotinjak metara od nje odredio sam drugu i kazao kako ćemo prvu vodu probiti od 30 do 35 metara, ali ćemo bušiti do 60 metara jer se dublje nalazi vrlo jaka žila. kada su radovi bili gotovi, nađeno je „more“ vode. gazda je bio prezadovoljan. 

Ovoga sam ljeta odredio još neke lokacije na području Širokoga Brijega, u Jarama i kod Franjevačkog samostana na Brijegu; u Vrdima, u Čitluku, u Dolama kod Klobuka, u Cerovu Docu kod rodne kuće Anđelka Leke... i na još mnogo mjesta. Za neke lokacije koje sam prije odredio tek sam saznao kako je tu bušeno i nađena voda, ali me nitko o tome nije obavijestio. Zanimljivo, čim je sve u redu, ako ne buše bušači s kojima radim, a nađe se voda, nitko me ne nazove (kao što je bio slučaj u Rodoču), ali čim vode nema na dubini do koje sam rekao, odmah me panično zovu.

Svakome kažem kako nisam Bog i ne mogu mu jamčiti kako će naći izdašnu vodenu žilu (premda bi mi bilo drago da uvijek bude tako) pa skrenem pozornost na rizik od bušenja, pogotovo na velikim dubinama.

Bilo je još poziva iz Hrvatske, okolice Zagreba, iz Banje Luke, Imotskoga, Blidinja, mojih rodnih Ružića, ali na ta mjesta nisam mogao otići jer vrijeme više nije bilo za radiestezijska istraživanja pa sam to ostavio odraditi na proljeće i ljeto iduće godine.. 

Kao što vidite, ne krijem ni svoje promašaje ni uspjehe. Ako bih gledao sveukupne rezultate, oni bi se kretali oko 95 posto uspješnosti na pronalaženju podzemnih voda.

 

Read 578 times

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.