• Register
Croatian English French German Italian
Tuesday, 23 May 2017 12:22

POČETAK ISTRAŽNIH RADOVA U 2017. GODINI Featured

Foto:ilustracija Foto:ilustracija

Loše vrijeme, česte kiše u Hercegovini, uzrok su slabijem interesu za traženje podzemnih voda pa ipak sam do sada obavio neka istraživanja na terenu, ali se više posvetio proučavanju ljekovitoga bilja, pravljenju ljekovitih melema, masti i tinktura čiju djelotvornost, naravno, najprije isprobavam na sebi i članovima svoje obitelji.

Ipak, opisat ću dvije istražne radnje na području Širokoga Brijega i Čapljine.

Još prije nekoliko godina pregledao sam teren u Širokome Brijegu kod punionice izvorske vode LEDA i ustanovio kako bi se na dubini od 150 do 200 metara mogle nalaziti zadovoljavajuće količine pitke vode za njihove potrebe. Prije desetak dana ponovno sam na njihov poziv otišao pregledati teren (koji je, usput, ispresijecan podzemnim odvodima i električnim kablovima) te precizirao mjesto na kojemu bi se trebala izvesti pokusna bušotina. To će se realizirati kada bušači (za mjesec dana) stignu sa strojevima u Hercegovinu. 

Drugi teren nalazi se iznad Trebižata kod Čapljine (nadmorska visina oko 200 m) gdje poduzetnici kultiviraju ogromne površine brda i pretvaraju ih u plodno tlo za uzgoj smilja. Pregledom terena ustanovio sam više podzemnih tokova i opredijelio se za mjesto na kojemu pretpostavljam kako se nalazi najizdašnija vodena žila na dubini od oko 165 metara gdje se osjeća prva voda, a onda na dubini od 185 do 225 puno veće količine. Pretpostavka je bušenja do 250 metara, iz razloga što je to jedna uzvisina, a pretpostavka dotoka voda jeste sjeverozapad. Upozorio sam na mogućnost pojave biološkoga zagađenja jer te vode protječu kroz vodonezaštićeno područje, a najzagađenije je područje Međugorja. Dao sam im Kristijanov broj da stupe u kontakt s njime za slanje ponude za probno bušenje.

Bilo je još poziva (od Šibenika, Posušja, Stoca /Prenj/ Banje Luke...) ali sam te ljude zamolio da se ipak strpe do malo sušnijih dana, barem sredine lipnja.

Read 613 times
More in this category: « ISTRAŽNI RADOVI U 2016. GODINI

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.