• Register
Croatian English French German Italian
Thursday, 28 September 2017 12:02

ŠTO SE DOGAĐA S PODZEMNIM VODAMA U HERCEGOVINI? Featured

MOSTAR, 29. rujna – Već više od 30 godina bavim se istraživanjem podzemnih vodenih tokova na području BiH i Hrvatske i u svojoj dugogodišnjoj praksi određivanja mjesta za bušenje do izdašnijih vodenih žila imao sam uspjeha približno 95 posto, s time da su samo neke od bušotina bile „suhe“, dok je u drugima bilo vode, ali svaku ispod 1lit./sec. držao sam neuspješnom.

Ukupan broj bušotina nikada nisam evidentirao, ali po osobnoj prosudbi više ih je od 500 na spomenutim područjima.

Ugrožena Dubravska visoravan

Unatrag 10 godina počeo sam intenzivnije pratiti dubine do podzemnih tokova, kao i to što se događa s već odrađenim bušotinama i došao sam do zaključka kako vode sve više „opadaju“ pa ima i slučajeva da neke bušotine tijekom vrelih ljetnih mjeseci jednostavno presuše, ili im izdašnost dosta opadne. To je najizraženije na području Dubravske visoravni, u okolici Stoca, ali je primjetno i na drugim mjestima. Što se tiče same Dubravske visoravni, na to sam upozoravao kako će doći do toga čim se počelo s radovima na projektu „Gornji horizonti“ gdje se voda iz jednoga tunelom prebacuje u drugo polje i samim time remeti njezin podzemni „put“ prema ovome području jer je u pitanju Neretvanski sliv, odnosno vode Veleža i Podveležja. Kada se izvodilo bušenje, govorio sam naručiteljima neka im ne bude žao platiti i nekoliko desetaka metara više od dubine koju sam odredio jer je velika mogućnost povlačenja voda u podzemlja, pa se može dogoditi da im bušotine presuše. Oni koji su me poslušali i danas imaju vodu u bušotinama, dok je u mnogih drugih došlo do velikoga opadanja razine vode pa i presušenja bušotina, ali i nekih vrela na tome području. Po mojoj prosudbi i određivanju dubine do vodenih tokova, razine podzemnih voda opale su od 30 do 50 metara! U nekim drugim dijelovima Hercegovine manje, ali su ipak opale, što se može vidjeti po novim bušotinama. Zato opominjem one koji se bave traženjem i bušenjem podzemnih voda neka dobro obrate pozornost na određivanje dubine, a ako misle dobiti izdašnije vode, neka budu spremni i na puno dublje bušotine.


Jedno od najsušnijih ljeta

Ne odnosi se to samo na ovo, jedno od najsušnijih ljeta u posljednjih 100 godina, nego na nekoliko godina unazad. Je li to posljedica globalnoga zatopljenja ili nešto drugo, na to bi pitanje trebali odgovoriti stručnjaci iz ove oblasti. Ako se nastavi ovakav tijek vremenskih nepogoda (suhe zime – vrela ljeta) kapaciteti podzemnih vodenih tokova i rezervoara još više će oslabiti, pa će biti sretni oni koji nađu i manje količine vode kojom se danas rasipamo, a postoji velika mogućnost kako će u budućnosti voda biti vrlo skupa i morat će se poduzeti odgovarajuće zakonske mjere, što se tiče njezina rasipanja. Hercegovina je pretežno kraško područje u kojemu vode imaju tendenciju propadanja u dubinu, kao efekt rešeta. Područja s glinovitim i laporovitim tlima zasigurno će biti još siromašnija s vodom, a postoji mogućnost i presušivanja nekih vrela jer ih neće imati što puniti. Zato, oprez s vodom! Čuvajte je i cijenite kao najveće blago.

Read 783 times

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.