• Register
Croatian English French German Italian
Saturday, 13 October 2012 02:00

ISTRAŽNI RADOVI, LJETO I JESEN 2012.

MOSTAR, 13. studenoga 2012. - I u ovoj godini bilo je dosta posla na određivanju mjesta za bušenje do podzemnih vodenih žila. Radio sam na terenima u okolici Biograda (Vrana), Zadra i na području Hercegovine. Najzanimljivije je bilo na području poljoprivrednog imanja "Vrana" u blizini Vranskog jezera. Vlasnicima toga imanja odredio sam dvije bušotine (jednu kod velikoga vinograda) i drugu bliže objektima (razlika između jedne i druge je oko kilometar i pol udaljenosti).

Vlasnici su konzultirali i geologe koji su rekli kako tu ne može biti vode, međutim ipak se bušilo na mjestima koje sam odredio.

Na prvome mjestu (u vinogradu) kazao sam kako bi trebalo bušiti 65 do 85 metara dubine, premda će se voda pojaviti već oko 35 do 40 metara. Međutim, prava žila bi se, prema mojim pretpostavkama, trebala nalaziti na dubini od 65 do 85 metara. Na drugome mjestu sam kazao kako bi se trebalo bušiti maksimalno do 100 metara, a da se voda pojavljuje između 65 i 80 metara.

Kada se pristupilo bušenju, na prvoj lokaciji voda je probijena oko 30 - 35 metara, a vlasnik nije dao bušiti dublje od 50 metara jer su nađene ogromne količine vode (oko 35l/sec). Ja nisam bio zadovoljan što nije izbušena dubina koju sam predložio, ali vlasnik je insistirao da se dalje ne buši. Bušeno je u jako sušnom razdoblju (sredinom srpnja). Vremenom je intenzitet vode opadao i dotok se smanjivao, ali je vlasnik bio zadovoljan nađenim količinama.

Da drugoj lokaciji bušeno je 80 metara i također je nađena jaka žila koja je probijena oko 65 metara. Ni tu vlasnik nije dao da se izbuši dublje jer je bio zadovoljan nađenim količinama.

VODA NA POSJEDU "MARASKA" KOD ZADRA

U voćnjaku poduzeća "Maraska" odredio sam tri bušotine, ali su bušenej samo dvije jer su nađene zadovoljavajuće kioličine vode koje su im bile dostatne za njihove potrebe. Tu sam odredio maksimalnu dubinu 125 metara, a prva voda bi se trebala probiti na oko 80 - 85 metara.

Izbušene su dvije bušotine do tih dubina i nađena je voda čiji je kapacitet zadovoljavao njihove potrebe. Četvrtu sam bušotinu odredio u krugu same tvornice, ali sam izrazio skeptičnost zbog blizine mora i vjerojatnog laporovitog terena kakav je najčešće uz samu obalu. Ova bušotina još nije odrađena.

Na području Zadra odrađena je još jedna bušotina na lokaciji Bili brig, ali tu nismo našli jaču vodenu žilu kako sam očekivao do dubine 100 metara. Nađena je samo ona prva, dosta slabija na 50 - 60 metara dubine.

 

RADOVI NA PODRUČJU HERCEGOVINE

Prvu bušotinu odradili smo u Etno selu kod Međugorja. Dali su mi nekim 80-ak kvadrata površine kuda su bile pružene razne cijevi i kablovi da im tu odredim mjesto za bušenje do vode.Na tim lokacijama bilo je jako teško raditi jer su rašlje stalno reagirale na nešto tako da sam jedva našao malo mjesta gdje nije bilo nikakvih podzemnih kablova i cijevi. Kada smo pristupili buššenju, naišli smo na dubini 20-ak metara na veliku provaliju pa sam morao odrediti drugo mjesto. I na tome su nas mjestu dočekali problemi (blato na oko 50-ak metara), a dubina koju je trebalo izbušiti bila je od 185 do 225 metara, a krajnja dubina 250 metara. Tražio sam da mi daju još prostora kako bih mogao "napipati" jaču žilu, ali su me ograničili na samo tih 80-ak kvadrata. Treća bušotina je izbušena do 225 metara i kada smo ubacili pumpu, kapacitet je bio oko 1,5 l/sec.

Nakon ovoga vratili smo se u krug "Unitradea" u Ljubuškom gdje je lani izbušeno 180 metara, ali je pumpa prekidala. Kada sam provjerio, vidio sam da se voda povukla te sam gazdi kazao da se treba izbušiti još 20 do 30 mmetara do jače žile. Tako smo i uradili (srećom obložne ciojevi su se dale povaditi!) i voda je dosta pojačala.

Ma Humcu kod samostana odredio sam dva mjesta za bušenje do vode, a dubine koje sam predvidio bile su 180 do 220 metara, premda sam osjetio kako će vode biti i prije, ali nisam očekivao neki snažniji protok. Ovdje je, međutim, došlo do iznenađenja jer se snažna vodena žila pojavila na dubini 50 do 60 metara. Možda je kasnije malo pojačala, a bušeno je do 190 metara. Gvardijan nije bio zadovoljan tom količinom pa je tražio da se buši i druga bušotina (jer mu treba puno više vode (a nađeno je oko 2 l/sec.). Druga bušotina nije bušena po mojoj lokaciji, nego dvadesetak metara dalje nego sam odredio. Bušili su do 100 metara i odustali jer se pojavilo samo nešto malo vode na dubini 25 metara. Treću lokaciju sam ja odredio (u blizini one prve). Bušeno je 125 metara i onda su prestali jer ponovno nisu našli jaču vodenu žilu. Još se premišljaju što će radiiti, hoće li bušiti dublje ili pak novu bušotinu. Ja sam im rekao kako ne želim određivati novu bušotinu ako nisu spremni bušiti do 220 metara, jer onu "pravu" vodu može se očekivati samo od 200 metara na do 225.

U međuvremenu smo bušili dvije bušotine u Vašarovićima kod Ljubuškog, ali se moralo ići malo dublje nego sam predvidio. Mislio sam kako se neće trebati bušiti dublje od 125 metara, ali smo morali bušiti do 140 metara (voda je probijena oko 132 metra dubine). Nađena je vrlo jaka žila u obje bušotine i naručitelji su bili jako zadovoljni. Bušile su dvije različite bušilice.

Još jedan događaj vrijedan je pozornosti. Radi se o bušotini u Cernu u vinogradu Jure Sušca. Tu sam odredio dva mjesta za bušenja, ali ipak sugerirao da se buši ona od sjevera. gazda se, međutim, opredijelio za onu od juga. U prvoj bušotinu naišli su na veliku kavernu (jamu) na 30-ak metara i odustali. Pomaknuli su se kojih dva metra dalje od nje i izbušili 290 metara. Vode je bilo, ali se bušotinu na dubini 10o metara zarušila, nije se mogla zacijeviti te su me pozvali odrediti novu lokaciju. Pregledom terena ponovno sam se zadržao na onoj lokaciji koju sam prvu predložio i kazao kako tu ne bi trebalo biti nekih većih kaverni. Da ne duljim, izbušeno je oko 280 metara i nađena je vodena živa kapaciteta oko 2,5l/sec, sa čime je gazda bio jako zadovoljan. Odmah je ubačena pumpa i sve je završeno u najboljem redu.

BUšene su još neke bušotine na području Stoca, i još nekih mjesta Hercegovine. Samo jedna na području stoca (Gornji Brštanik) nije dala rezultata jer gazda nije želio bušiti dublje od 70 metara premda sam mu ja kazao kako tu može očekivati nešto malo vode, a pravu na dubini od 150 do 180 metara. Sve ostale bušotine bile su pozitivne: u Čapljini, Tihaljini, Crnićima...

 

Read 2762 times

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.