• Register
Croatian English French German Italian
Wednesday, 16 October 2013 02:00

VODA U GAŠNICI KOD KOZARSKE DUBICE

MOSTAR, 16. listopada 2013. godine – Još prije tri godine pozvao me dipl. ing. Darko Uremović iz Banje Luke da mu dođem odrediti mjesta za bušenje do vode kod njegove vikendice u Gašnicama i na jednoj njivi u neposrednoj blizini te vikendice (cca. 300 – 400 metara udaljenosti). Pokušao sam ga odbiti govoreći kako je to predaleko, a zbog slabovidnosti ne vozim na daleke relacije pa moram angažirati nekoga da me vozi na takve udaljenosti, na što je on odgovorio kako će on snositi sve troškove samo da dođem.

 

  • Pročitao sam o Vama na Vašoj Internet stranici i imam osjećaj kako mi jedino vi možete pomoći u ovome slučaju. Nevažno je koliko košta Vaš dolazak, želio bih Vas upoznati i da vidimo što se može naći.
  • Ali, gosp. Uremoviću, ja Vam ne mogu garantirati da ćemo baš na onome mjestu koje odredim i naći vodu, tim više što nikada nisam bio na tome području pa ne znam ni sastav tla. Svakome kažem kako ja nisam Bog i nikome ne garantiram da će biti uspjeha, premda se svi moji dosadašnji rezultati kreću oko 96%, a s ovim bušačima s kojima radim 98%. Ne igram se Boga jer jedino je on nepogrješiv – pokušavao sam se izvući.
  • Ništa Vi ne brinite, znam ja za sve to, ali vjerujem kako ćete uspjeti. Upozorit ću Vas na jedno: u blizini je rijeka Sava i ovdje se do dubine 30-ak metara može naći voda (ljudi su ručno kopali bunare i do 40 metara dubine), ali mene ne zanima ta voda već ona koja dolazi s Kozare i Prosare, a i geolozi su rekli kako te vode upravo imaju podzemne tokove u ovome smjeru.
  • Onda, kada je tako, dolazim uskoro. Javit ću Vam točno gdje ćemo se naći.

I otišao sam s bratom Draganom prema Banjoj Luci. Našli smo se s Darkom u središtu Banje Luke i krenuli prema njegovoj vikendici u Gašnicama. Odmah sam se dao na posao i kraj same vikendice našao nekoliko tokova, kao i na njegovoj njivi te u nekoliko njegovih susjeda. Kazao sam mu kako ima više slojeva vode, prva na oko 35 metara, druga puno jača na 60 – 65 metara, a da treba bušiti do dubine od 80 metara. Preporučio sam mu da kontaktira bušače iz Varaždina s kojima radim i dao mu broj mobitela Kristijana Ostroškog da s njime stupi u kontakt glede bušenja, napominjući kako sam najviše uspjeha imao upravo s njima, a i stroj koji posjeduju jamči dobro obavljan posao.

Darko je s Kristijanom stupio u vezu, ali mu je on rekao kako u skorije vrijeme neće moći doći. Čekao ga je sve do ove godine, a onda vidjevši kako se Kristijanu teško odlučiti za dolazak angažirao nekog bušača (čini mi se iz Dervente) koji je priručnom bušilicom na kamionu počeo bušenje, najprije kod vikendice, a onda i na spomenutoj njivi. Kada sam ga nazvao, razočaran mi je rekao kako se kod vikendice nije moglo bušiti dublje od 20 metara jer su nastali odroni i da ima puno gline. Na njivi su bušili do šezdeset metara. Bušač je kazao kako mu se čini da su naišli na dvije žile, na onu oko 35 metara i na drugu, znatno bolju, na 60 metara. Pokušao je širiti bušotinu, ali se sve zaglavilo i ostalo u rupi tako da ništa nisu uspjeli, radili su više od 40 dana!

Sav očajan Darko me molio da ponovno dođem vidjeti što se događa, a s Kristijanom je stupio u vezu i on mu je poslao ponudu na koju je pristao. (I ja sam u nekoliko navrata govorio Kristijanu da kod Darka trebamo otići jer će bušiti dvije rupe, a po mojoj prosudbi voda će se naći).

Premda sam bio bolestan, ipak sam se s vozačem Zoranom Bebekom uputio prema Darkinoj vikendici. Vidio sam što je onaj bušač uradio, a na njivi i bušilicu koja se još tu nalazila malo dalje od bušotine. Kazao sam Darki kako takvu bušilicu ne bih uzeo da mi je tko daruje, a on je slegnuo ramenima i kazao kako bolju nije mogao naći. Odredio sam nova mjesta (na nivi dva i pol metra od nedovršene bušotine i kod vikendice – s njezine druge strane, kao i prije tri godine) u smjeru toka, odnosno nad njim. Ovaj je bušač bušio ispod vikendice, a za to sam mjesto prije tri godine kazao kako je tu ipak slabija žila pa sam ovaj put inzistirao da se buši iznad nje, što je Zoran Bebek i zabilježio zabivši klin na to mjesto.

Dakle, Darko je prihvatio Kristijanovu ponudu i bušilica je s bušačima 11. listopada krenula prema Gašnicama. Da ne duljim, kazat ću još to kako sam Kristijana upozorio da nipošto na put ne kreće bez obložnih čeličnih kolona jer će mu trebati zbog slojeva gline, zemlje i pijeska koji se odronjava u bušotini. Kazao sam mu kako bi se prva žila trebala probiti na oko 35 metara dubine, sljedeća puno bolja od 60 do 65 metara, dublje do 80 metara još bolja i izdašnija.

  • Mi smo svoje ponude dali do 100 metara dubine – kazao mi je Kristijan.
  • Onda je u redu, samo neka bušači dobro paze zbog vrlo gadnoga terena – odgovorio sam mu.

Bušili su prvo na njivi i kada su završili (za tri dana) Zoran mi je javio da „vode ima za čitavu Banju Luku". Bio sam time jako zadovoljan, a i Darko kada sam ga nazvao. Ovih se dana treba početi bušiti kod Darkine vikendice. Vidjet ćemo uskoro s kakvim ishodom.

Read 2190 times

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.