• Register
Croatian English French German Italian
Tuesday, 19 January 2016 06:23

ISTRAŽNI RADOVI U 2015. GODINI Featured

MOSTAR, 15. siječnja – Zbog redizajna ove stranice, a i zbog moje lijenosti, nisam na vrijeme pisao o istražnim radovima u 2015. godini, a nije ni bilo većih radova. Odrađene su ukupno dvije bušotine na području Hercegovine i jedna u Kaštelama kod Trogira. Na sva tri mjesta rezultati su bili pozitivni. Istina, dubina je bila nešto veća, ali vode ima u izobilju. Evo kako su tekli radovi.


Bušotina kod Kerometala u Ljubuškom

 

Pregled terena obavio sam na poziv vlasnika Ante Tomića i odredio dva mjesta iznad tvrtke Kerometal . Bušeno je u jeku najveće suše, u kolovozu. Ante je htio odraditi jednu bušotinu od nekih 100-tinjak metara dubine očekujući kako bi vodu mogao naći do 50-ak metara, a da bi ona, što se tiče dubine, sve više pojačavala. Nakon pregleda terena upozorio sam ga na mogućnost da će se vjerojatno morati bušiti i do 150 metara, ali ako se uđe u kompaktan teren (lapor) kako će se on morati proći da bi se doprlo do vode. Znao sam kako se laporovito tlo u Ljubuškom i do 150 metara dubine pa sam rekao kako vodu možemo očekivati oko 160 metara, a što se tiče njegove zamisli o pronalasku bunarske plitke vode koja bi kasnije pojačala, kazao sam kako se tome ne treba nadati.

 

Pristupilo se bušenju i pojavila se neka sitna vlaga oko 60. metra u malom rascjepu u laporu, a onda je svrdlo prolazilo samo kroz lapor. Već smo bili na 170 metara, a ja sam bio nervozan jer je i dalje bio sam lapor. Ante je pitao ima li smisla dublje bušiti, a ja sam mu odgovorio kako moramo proći lapor da bismo došli do vode. Ponovno sam provjerio viskom i kazao kako, nažalost, promjenu ne očekujem prije 200 metara dubine. On je rekao da se nastavi bušiti do 220, pa ako bude potrebno i do 250 metara, bitno je da bude vode. (Već su počela zadirkivanja nekih okupljenih ljudi i tvrdnje kako tu neće biti vode niti jedne kapi. Znao sam kako je Anti teško to slušati a u mene su bile uprte sve oči, što me pomalo i rezigniralo, ali sam ostajao pri svojim tvrdnjama. Kada su bušači doprli do 200 metara, zvuk je postao drukčiji, a tlak je na površinu izbacio vapnenac, što me jako obradovalo. Na 202. metru
prestala je prašina i nakon toga je šiknula voda. Odlučili smo bušiti do 220 metra. Voda je sve više i više pojačavala, a oko 210 metra izbijala u velikim količinama, što se može vidjeti iz priloženog videa. Sreći nije bilo kraja, trud se isplatio, nađene su ogromne količine vode. Još jedno iskustvo i još jedno iznenađenje jer nitko nije očekivao da ćemo se kroz lapor probijati 190 metara. Dotadašnja njegova dubina na području Ljubuškoga bila je oko 130 – 150 metara.

 

Bušotina u Veljacima – ponovno dubina!

 

Druga bušotina bila je u Veljacima kod kuće gdje je već postojala bušotina od nekih 25 metara, s vodom koja nije baš velikoga kapaciteta. Odredio sam novu lokaciju gdje sam vodu očekivao do 60 metara. Međutim, i ovdje nam se ispriječila stijena, kompaktnog sastava i velike debljine. Nije mi bilo ugodno slušati prijekore oca mladića koji me pozvao da mu pronađem veće količine vode za smilje koje namjerava saditi. On je bio razumniji pa je odlučio bušiti dublje. Voda je nešto pojačala na 70 metara dubine, ali sam mu kazao da će još više pojačati oko 90 metara. Odlučio je bušiti do 100 metara. Oko 90, voda je još više pojačala, a oko 95 otvorila se prava žila. 

 

Zanimljivo je kako se u okolnim gazdinstvima, koja se nešto niže voda nalazi već oko 20 metara dubine. Ali, samo 20-ak metara dalje, kamen je drukčijega sastava i više vodopropusnijih slojeva na manjim dubinama. Očiti je kako visak pokazuje dubinu od prvih vodonosnih slojeva, a daljnja izdašnost ovisi o vrsti i sastavu stijena. Zato uvijek inzistiram da se buši do razine koja je izdašnije žile.

Read 2231 times

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.