NOVINARSTVO
  • Register
Croatian English French German Italian

Ni u snu nisam mogao sanjati kako ću se jednoga dana baviti ovim poslom. Istina, pisanje sam uvijek volio, ali pisati za neke novine ili raditi u novinskoj agenciji, na to nikada nisam pomišljao. Krenulo je sasvim slučajno, kada sam napustio posao profesora u Srednjoškolskom centru u Šipovu i vratio se u Grude (1983.) i nakon pet mjeseci bez zaposlenja konačno dobio mjesto tajnika SIZ.-a kulture. Tada mi je zadaća bila uređivati i mjesno glasilo „Bekija“. Ipak, onaj ozbiljniji posao na polju novinarstva krenuo je kada je moj prijatelj (uvaženi novinar, dugogodišnji urednik Arene, a danas jedna od udarnih snaga „Večernjega lista“ Petar Grubišić) odlučio biti dopisnik iz Gruda za „Večernji list“. Bijaše to daleke 1985. godine. Uvodeći njega u taj posao i sam postao dopisnik tadašnjih sarajevskih „Večernjih novina“, zatim neko vrijeme „Zadrugara“, pa „Večernjega lista“... i tako je krenulo.

Pravi novinarski angažman nastao je neposredno prije povijesnoga događaja zaustavljanje tenkova bivše JNA u Pologu kod Mostara (što je bio razrađeni scenarij uvođenja u ratno stanje) kada nas nekolicina okupljenih oko Marka Ljubića pokrećemo nezaboravni „Hercegovački tjednik“ u kojemu dobivam zadaću lektora i redaktora. Uz to pravio sam interviewe (između ostalih i s karizmatićnim međugorskim svećenikom fra Jozom Zovkom, sam pisao neke tekstove, zajedno s Ivanom Ćubelom vodio „Ratni dnevnik“... To zbilja bijaše jedno divno iskustvo i izazov jer radili smo u ratu, dok su padale bombe i granate, mi smo u mojoj podstanarskoj sobi u Grudama dovršavali novine za tisak, ili u protuavionskom skloništu u Širokome Brijegu, stisnuti uz one koji su tu pobjegli iz svojih stanova. Nažalost, epizoda s „Hercegovačkim tjednikom“ naprasno je završila (nakon nepune dvije godine izlaženja) zbog nemarnoga odnosa vlasnika prema tome tjedniku.

U ratu, nakon toga, u Grudama nas nekolicina (Petar GrubišićVlado BogutLjubo Leko...) pokrećemo glasilo „Hrvatska gruda“ koje također nije bilo dugoga vijeka. Već tada sam uvelike u novinarskim vodama, a 12. listopada 1993. dolazim na mjesto urednika u novopokrenutu Hercegbosansku novinsku agenciju HABENA koja je bila smještena u Međugorju... Ostalo je povijest.

Premda je bilo teško, u novinarskom poslu trudio sam se uvijek biti objektivan i ne težiti senzacionalizmu. To sam radio i kada sam postao glavni i odgovorni urednik Habena, nepunu godinu nakon dolaska u tu agenciju, a i danas na mjestu pomoćnika direktora Federalne novinske agencije FENA. Dosta je novinara koje sam naučio tome poslu i mnogi od njih su mi i danas zahvalni na tome. Danas imam lijepu ekipu mladih, a već iskusnih novinara koji se ne libe bilo kakvoga novinarskog zadatka. Mogu reći kako je milina raditi s njima, naravno na čelu s našim ravnateljem (zamjenikom direktora) dr. sc. Markom Dragićem. Zato s pravom mogu kazati: cijela FENA i O.D. Mostar postali su agencija kojoj se može vjerovati.

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.

TKO JE ONLINE

We have 16 guests and no members online