PJESME
  • Register
Croatian English French German Italian

Ljubav prema poeziji naslijedio sam od svoje pok. majke Anđe (r. Milas) koja bijaše nepismena žena, ali prava riznica narodnoga blaga. Dok sam joj pomagao, kao tkalji, uvoditi potku u niti i brda, ona bi mi pjevušila epske narodne pjesme ili pričala zanimljive predaje i legende iz moga rodnoga kraja.

Prve sam pjesme napisao davne 1969. godine kao srednjoškolac u Franjevačkoj gimnaziji na Poljudu u Splitu i nastavio pisati sve do dana današnjega. Pisanje je moj život!


ZAVIČAJNA RAPSODIJA

zavicajna rapsodija„Zavičajna rapsodija“ (Matica hrvatska Ogranak Grude i Matica hrvatska Ogranak Čitluk, Grude 2016.) najnovija je zbirka koja je dugo sazrijevala u meni i jednim dijelom poveznica je s romanom „Sime života vičnoga“ jer su i u njoj zastupljene predaje i legende. Uvodni ciklus nosi naslov Ispunjan zavit svoj u kojemu su, uz programsku pjesmu Zavjet i ostale refleksivne,  domoljubne i ljubavne pjesme. Slijedi ciklus Planinska rapsodija, svojevrsni hercegovački haiku. Sve su pjesme u tom ciklusu po svojoj formi haiku uradci (5+7+5 slogova).  Ciklus u cijelosti posvećen majci nosi naslov Materine priče jer se i sastoji od predaja i legendi koje sam od nje čuo, ali sam ih pretočio u stihove pisane milozvučnom ikavicom. Ispod svake od tih pjesama dana je i priča u izvornom govoru kako sam je čuo od svoje pok. majke.

U zbirci je i ciklus „Međugorska zvona“ posvećen Gospinim ukazanjima u Međugorju, svojevrsni zavjet Majci Božjoj koja je pohodila ovaj škrti hercegovački krš. U njemu mi je posebno draga pjesma Fra Slavku Barbariću koji je istinski živio Gospine poruke. Ciklus Epilog posvećen je mojim preminulim prijateljima Krešimiru Šegi, Iliji Ladinu i Ćirilu Ćiri Raiču, a završava Epitafom. To su stihovi koji se nalaze u kamenoj otvorenoj knjizi na već izgrađenoj obiteljskoj grobnici.

 


HRVATSKA GOLGOTA

Hrvatska golgota„Hrvatska Golgota“ (HKD Napredak Split, HKD Napredak Mostar 1998.) u cijelosti je posvećena Domovinskome ratu i ratnim strahotama koje su zadesile Hrvatsku i BiH. Crnim bojama obojena, pisana je bez mržnje, ali s osudom rata koji je mnoge zavio u crno; otjerao s njihovih djedovskih ognjišta – ostavio majke bez sinova, supruge bez muževa, djecu bez roditelja. Posebno mi je upečatljiva pjesma Stigli crni glasi jer je takvih prizora bilo mnogu u nametnutome i surovom ratu.

Recenzije za nju su napisali veliki hrvatski pjesnici Petar Gudelj i Krešimir Šego. Pisana s velikom ljubavlju, nastala je u svega tri mjeseca, a u jednome danu znao sam napisati i po nekoliko pjesama koje sam kasnije brusio. I u njoj je zastupljena ikavica, čak i više nego u prvoj zbirci. Ona je opširnija od Vriska kamena, a ilustracije je uradio akademski umjetnik pok. Vlado Puljić.

 


VRISAK KAMENA

Vrisak kamena

„Vrisak kamena“ (HHZ, Zagreb 1994.) prva je moja objavljena zbirka pjesama. Ustvari, to je izbor iz svih objavljenih i neobjavljenih pjesama koje je uredio Gojko Sušac, a recenziju su napisali istaknuti hrvatski hercegovački književnici pok. Vladimir Pavlović i pok. Krešimir Šego. Svjetlo dana ugledala je u godinama rata pa nije ni čudo što je obojena teškim stihovima (Vukovarska elegija, Širokobriješkim mučenicima, Epitaf hrvatskom vojniku). U njoj je objavljeno 40-ak pjesama s izvanrednim ilustracijama akademske slikarice Dragane Nuić. Ustvari, to je moja programska zbirka koje je trasirala put kojim ću krenuti u svome poetskome stvaralaštvu. I u njoj je, kao i kasnijim zbirkama zastupljena ikavica mojega rodnoga kraja.

 

 

 

 


VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.

TKO JE ONLINE

We have 13 guests and no members online