ROMANI
  • Register
Croatian English French German Italian

Svaki život roman je za sebe; iz svakoga se može iščitati nešto novo. Neki imaju sretan završetak, a neki tragičan, ali svima je zajedničko jedno obilježje - iza sebe ostaviti trag o trajanju na ovoj zemlji, na ovome prolaznome putu prema vječnosti.Do sada sam napisao tri romana (Strah i glad, Korak izvan kruga i Sime života vičnoga-Zapisi Stipana Trnovca). Ovdje ću u kratkim crtama nešto reći o tim svojim djelima.


STRAH I GLAD

strah i gladSTRAH I GLAD je moj prvijenac u proznom stvaralaštvu. Prvobitni naziv mu je bio U neizlaz bijeli uzidan ali na sugestiju svoga rezenzenta i kolege prof. Joze Mašića kako je to isuviše poetsko za jedno prozno djelo, promijenio sam mu naslov u konačni Strah i glad pod kojim je i tiskan.
Kada sam ga ponudio na recenziju jednome uvaženom sveučilišnom profesoru (ne bih mu ipak spominjao imena) savjetovao mi je da ga razlomim na zasebne priče i tako objavim, jer mu se ne dopada kompozicija. Doslovce mi je kazao: „Da je ovo napisao Dostojevski, njemu bi priličilo, ali ovo je tvoje prvo djelo i mislim kako bi bilo bolje objaviti ovo kao zbirku zasebnih priča“. Ovo mi je zvučalo pomalo čudno, ali ga nisam poslušao već sam ga objavio onako kako sam i zacrtao.

Na čitateljima je prosuditi jesam li postupio ispravno, ali prvo objavljene kritike o ovoj mojoj knjizi dale su mi za pravo. Želite li „proputovati“
zajedno s glavnim junakom (koji nije klasični glavni lik romana) stazama traganja za Smislom, pročitajte ovu knjigu i dajte svoj sud o pročitanome. Bit će mi drago pročitati vaša zapažanja, ma kakva ona bila!

 


 

KORAK IZVAN OKRUGA

korak izvan krugaNitko od nas koji se bavimo pisanjem nije mogao ostati imun na rat i ratna događanja u našem okružju. Nažalost, nisu me mimoišle riječi pok. majke koja mi je često, spominjući se II. svjetskog rata, znala ponavljati: „ne daj ti Bože, sine, zapantit rata“! (Pišem ikavskim izgovorom, jezikom kojim me ona naučila govoriti. Premda je bila nepismena, upravo zahvaljujući njoj postao sam poklonikom ljepote pisane riječi. Kako to? Pa, jednostavno: toliko je lirskih pjesmica i epskih pjesama znala naizust izgovoriti i njima me očarati da sam jednostavno morao zavoljeti književno stvaralaštvo. To sam i spomenuo u svome prvom romanu.)

Pišući o Domovinskom ratu i ratnim događanjima na području Hrvatske i BiH prvi sam stvorio tzv. „roman s ključem“. To moje djelo svojevrsna je „kronika krvavoga doba“ u kojoj se mogu prepoznati i stvarni događaji i stvarni likovi, naravno, uz neke izmišljene događaje, ali ne i likove. Mnogo toga što sam opisao u ovome romanu-kronici kasnije je izišlo na vidjelo, poput svojevrsnih „javnih kuća“ za potrebe međunarodnih dužnosnika koji su došli u ovu napaćenu zemlju, pod krinkom stvaranja prosperiteta njezinim narodima, napuniti vlastite džepove lako stečenim novcem i ponovno se vratiti u svoje blagostanje.

Postavio sam tezu (s kojom se ne morate složiti) kako je rat na ovim područjima izazvan interesima velikih i moćnih te kako su pod izlikom slanja humanitarne pomoći u ratom razorenu i opustošenu zemlju zapravo očistili svoja skladišta i silu otpada zbrinuli ovdje kako bismo se mi trovali njime. Netko se neće, možda, složiti s ovim što napisah, ali to je moje zapažanje i držim kako na to imam pravo.


SIME ŽIVOTA VIČNOGA - ZAPISI STIPANA TRNOVCA

sime zivota vicnoga nikicKnjiga govori o životu u jednome hercegovačkom selu o čemu, u obliku zapisa, govori glavni protagonist romana Stipan Trnovac. Njezin je kuriozitet što je sve ono što priča glavni junak ispričano u ikavskom izgovoru bekijskog kraja, odnosno rodnih autorovih Ružića.

U predgovoru knjige prof. dr. Antun Lučić navodi kako se prozno oblikovano Sime s puno poveznica može dovesti u suglasje s Nikićevim pjesništvom, ponajprije novom zbirkom (još uvijek u rukopisu, brušenju i dorađivanju) Zavičajna rapsodija, a osobito njezinim ciklusom Materine priče.

"Njegove su pjesme poduprte upućujućim napomenama, ugrađuju dometnuto značenje i vrijednosti koje izvorno dolaze iz baštine, neisplićale predaje, osobito onda kada je lokalizirana. 

Nikić posjeduje osjećaj za mjeru jer svoje protagoniste stavlja pred druge i drukčije, udijeva u njihovu svijest napor za traženje sreće.   

Ali nerijetko i žaljenja za odlaskom kako to podastire rečenica: 'Mate je otputova u nepoznato i ostavija mater i mene ko dva panja, ili ko dva ćuka na grani, kako bi reka naš narod'", navodi Lučić u predgovoru.   Lučić ističe kako ono što je Tolkien pojasnio u Gospodaru prstenova, a razvio u svijetu imaginacije i runskih zasada duha, to je Nikić učinio u hercegovačkoj stvarnosti koja se određuje u povijesnoj i epskoj svijesti kao i izričaju u potenciranom ikavskome govoru.   "U neku ruku je hercegovački Tolkien jer je ostvario bajkoviti predajni prostor, poozbiljno zasnivan i na razvedenoj sintaktičkoj ravni", navodi Lučić u predgovoru.


 

 

VAMA NA USLUZI

Ako vam je potrebna pomoć iz područja radiestezije (određivanje lokacije za bušenje bunara za vodu, radiestezijski pregled kuće ili stana...) slobodno mi se obratite i uz zajednički dogovor pomoći ću koliko je u mojoj moći, bez nakane da se okoristim bilo čijom nevoljom.

TKO JE ONLINE

We have 15 guests and no members online