SIME ŽIVOTA VIČNOGA
  • Register
Croatian English French German Italian

zapisi stipana trnovcaKnjiga govori o životu u jednome hercegovačkom selu o čemu, u obliku zapisa, govori glavni protagonist romana Stipan Trnovac. Njezin je kuriozitet što je sve ono što priča glavni junak ispričano u ikavskom izgovoru bekijskog kraja, odnosno rodnih autorovih Ružića.

U predgovoru knjige prof. dr. Antun Lučić navodi kako se prozno oblikovano Sime s puno poveznica može dovesti u suglasje s Nikićevim pjesništvom, ponajprije novom zbirkom (još uvijek u rukopisu, brušenju i dorađivanju) Zavičajna rapsodija, a osobito njezinim ciklusom Materine priče.

"Njegove su pjesme poduprte upućujućim napomenama, ugrađuju dometnuto značenje i vrijednosti koje izvorno dolaze iz baštine, neisplićale predaje, osobito onda kada je lokalizirana. Nikić posjeduje osjećaj za mjeru jer svoje protagoniste stavlja pred druge i drukčije, udijeva u njihovu svijest napor za traženje sreće.   Ali nerijetko i žaljenja za odlaskom kako to podastire rečenica: 'Mate je otputova u nepoznato i ostavija mater i mene ko dva panja, ili ko dva ćuka na grani, kako bi reka naš narod'", navodi Lučić u predgovoru.   Lučić ističe kako ono što je Tolkien pojasnio u Gospodaru prstenova, a razvio u svijetu imaginacije i runskih zasada duha, to je Nikić učinio u hercegovačkoj stvarnosti koja se određuje u povijesnoj i epskoj svijesti kao i izričaju u potenciranom ikavskome govoru.   "U neku ruku je hercegovački Tolkien jer je ostvario bajkoviti predajni prostor, poozbiljno zasnivan i na razvedenoj sintaktičkoj ravni", navodi Lučić u predgovoru.  DA BISTE PREUZELI ROMAN KLIKNITE OVDJE

TKO JE ONLINE

We have 9 guests and no members online